Reddi Miras Dilekçe Örneği – 2022 İndirilebilir Dilekçe Örneği
Reddi miras dilekçe örneği için paylaşım yapmadan önce bu miras türünün ne anlama geldiğini ve kimlerin bu haktan yararlanabileceğini açıklamak istiyorum. Reddi miras, aslında isminden de anlaşılacağı üzere, kişiye kalan her türlü mirasın reddedilmesi anlamına geliyor.
Ölen bir kişiden kalan mirasın (borç, varlık) kabul edilmediği durumlarda reddi miras dilekçe örneği elde edilmeli ve bu dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Aradığınız bu dilekçe örneğini aşağıda indirebilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Reddi Miras Dilekçe Örneği Hakkında Önemli Bilgilendirmeler
Bu konunun oldukça fazla yasal açıklaması ve kuralları bulunur. Öncelikle bir miras kaldıysa, bu mirasın reddedilmesi için 3 aylık bir süreç vardır. Bu süre içerisinde reddi miras dilekçesi doldurulup başvuru yapılmaz ise otomatikman miras kabul edilmiş sayılır.
Mirasın reddedilmesi 2 farklı şekilde olur. Bunlar;
- Mirasın Gerçek Reddi
- Mirasın Hükmen Reddi
Mirasın Gerçek Reddi Nedir?
Eğer mirasçının akıl sağlığı yerinde ve ergin ise, kendi özgür iradesine dayanarak istemediği mirası ret edebilir. Dışarıdan hiçbir baskı ve zorlama olmadan bu ret gerçekleşmeli. Reddi miras dilekçesi doldurularak, mirasın kaldığı kişinin bölgesindeki sulh mahkemesine başvuru yapılmalı. Bu ret başvurusu kişinin ölümünün akabinde 3 ay içerisinde yapılmalıdır. Doğrudan yapılan bu ret işlemine Mirasın Gerçek Reddi denilir.
Mirasın Hükmen Reddi Nedir?
Hükmen reddedilen mirasın bazı şartları olması gerekiyor. Bu ret işlemi bazı şartlar olduğunda otomatikman yapılır ve mirasçının herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Bu şartlar aşağıdaki gibidir;
- Vefat eden kişinin, borçlarını ödemekten aciz olmasının ve ölmeden önce bunun açık bir şekilde tespit edilmesi halinde,
- Yukarıdaki maddenin dışında olarak, kişinin borçlarını ödemeden aciz olduğunun resmen tespit edilmiş olması halinde…
Yukarıdaki şartlar sağlandığında miras hükmen reddedilir. Mirasçıların bu durumda bir beyanda bulunmalarına gerek yoktur. Ancak, mirasçı olarak içinizde herhangi bir kuşku varsa ve ileride hiçbir şekilde sorunla karşılaşmak istemiyorsanız, sulh mahkemesine bir beyanda bulunabilirsiniz. Bunun için yukarıda paylaştığım reddi miras dilekçe örneği linkine tıklayarak indirebilirsiniz. Kendinize göre düzenlemeyi unutmayın.
Sıkça Sorulan Sorular