Okula dilekçe örneği birçok farklı nedenlerden ötürü aratılmaktadır. Bunların arasında genellikle okula gitmemek için dilekçe, nakil için dilekçe, sınıf değiştirmek için dilekçe ve sınava girmemek için dilekçe örnekleri yer almakta. Öğrencilerin özel durumlardan ötürü yaşadığı sorunlar neticesinde, okul yönetmeliği bununla alakalı olarak dilekçe talep etmektedir. Öğrencilerin bu tarz isteklerinin hızlı ve yasal olarak gerçekleşmesi için genellikle dilekçe yazılır.
Dilekçe nasıl yazılır sorusunun cevabını aynı zamanda bu makale içerisinde bulacak ve okula dilekçe vermek istediğinizde hangi konuda olursa olsun buradan yararlanarak kendiniz dilekçenizi hazırlayarak verebileceksiniz.
Okula Dilekçe Nasıl Yazılır?
Dilekçe nasıl yazılır öncelikle onu öğrenmek gerekiyor. Resmi bir evrak olduğundan dolayı, dilekçeyi kurallara uygun bir şekilde yazmak gerekir. Aksi taktirde dilekçenin onaylanmaması veya sizden tekrar dilekçe talep edilmesi gibi durumlar olabilir.
Okula dilekçe yazarken öncelikle başlık olarak okulun ismini yani gideceği yeri yazmanız gerekiyor. Her zaman sayfanın ilk yazısı tarih olmalı ve sayfanın en üst sağına yazılır. Aynı şekilde sağ en alta ise isim ve imza kısımları gelir.
Tarihi attık ve altına okulumuzun adını yazdık. Okulun adını yazdıktan sonra bir alt paragrafa geçerek okula vereceğiniz dilekçenin konusunu yazmalıyız. Sonrasında gerekliyse belge vb. sunulacak bir şeyler varsa açıklamadan sonra bunlarda eklenmeli.
Okula dilekçe yazmanın genel olarak mantığını burada anlatmamız gerekiyordu. Örneğimiz ve direk indirilebilir okula dilekçe örneği World belgesi aşağıda yer alıyor.
Okul Müdürlüğüne Dilekçe Örneği
Okul müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekiyorsa sizler için örnek bir dilekçe modeli hazırladım. Bu dilekçeyi kendi bilgileriniz ile doldurarak okul müdürlüğüne sunmamız gerekiyor. Sizin dolduracağınız kısımları noktalı bir şekilde belirttim. Ayrıca örnek bir açıklama yazdım. Kafanızda fikir oluşması açısından örneğe bakarak dilediğiniz şekilde aynı kalıpta bir yazı yazabilirsiniz.
Eklediğim belge sağlık sorunu yaşayan bir öğrencinin okuldan izin talep ettiği dilekçe örneğidir. Bu tarz dilekçelerde rapor sunmak çok faydalı olacaktır ve hatta gereklidir. Ancak sizin farklı bir durumunuz varsa bunun için rapor sunamayacaksanız, illaki rapor eklemenize gerek yok. Sorununuzu ve isteğinizi açık bir dille anlatarak dilekçenizi bu şekilde tamamlayabilirsiniz.
Okul Nakil Dilekçe Örneği
Okuldan nakil olarak farklı bir okulda eğitiminize devam edecekseniz bunun için bir dilekçe vermeniz gerekiyor. Sınav ile girilen okullara geçiş için yeterli puana sahip olmanız şartı aranır. Aynı zamanda nâkilini istediğiniz okulun boş kontenjanını da öğrenmenizde fayda var. Aşağıda paylaştığım linkten gideceğiniz okulun puan ve kontenjan gereklilik detaylarını öğrenebilirsiniz.
https://e-okul.meb.gov.tr/OrtaOgretim/OKL/OOK06006.aspx
Bunların dışında nakil için bazı gerekliliklerde mevcut. Bunları aşağıda sıraladım. Bu şartların dışında kayıt ve nakil işlemleri alınmamakta.
- Nakil için sadece veli başvuruları kabul görülmekte
- Ortaöğretim kurumlarında her ayın ilk ve son iş günü içerisinde kalan zaman dilimlerinde başvuru alınır. Son iş gününde ise kabul için evrak işlemleri gerçekleştirilir
- Özel okullara geçiş başvurusu yapacaksanız, devlet okullarından farklı olarak kontenjan ve puan durumları aranmaz. Ayrıca okula kabul için son iş günü beklenmez aynı gün kabul işlemleri halledilir
- Eğer açık liseden nakil işlemleri olacaksa, ilçe milli eğitim müdürlüğü komisyonunca işlemler halledilmektedir
Okul Devamsızlık Dilekçe Örneği
Okula bazı istenmeyen nedenlerden ötürü yaptığınız devamsızlıklar için, okul devamsızlık dilekçe örneğini buradan temin edip doldurarak okulunuza verebilirsiniz. Nedenleriniz geçerli sayıldığı sürece devamsızlıktan olumsuz bir şekilde etkilenmezsiniz. Bu nedenle uzun süreli veya sizi olumsuz bir şekilde etkileyen devamsızlıklar için okula devamsızlık dilekçesi vererek bu sorununuzu halledebilirsiniz. Dilekçe örneğini sizler için aşağıya ekledim.
Bu dilekçe örneğini sadece yaptığınız devamsızlıklar için değil, yapacağınız devamsızlıklar içinde kullanabilirsiniz. Mecburi bir şekilde okula gelmemenizi sağlayacak nedenlerden ötürü, okulunuza dilekçe vererek bildirmelisiniz. Böylelikle okula gidemeyeceğiniz dönemlerden olumsuz bir şekilde etkilenmezsiniz. Dilekçenizi ailenizden birisi doldurursa daha olumlu karşılanacaktır. Siz dolduracaksanız ailenizin teyidi alınır veya sizden kanıt rapor istenir.
Hangi konuda olursa olsun, dilekçenizi yukarıdaki indirilebilir formatı indirerek kendinize ve konunuza göre düzenleyiniz. Sonrasında ilgili makamlara vererek, dilekçenizin onaylanmasını bekleyebilirsiniz.