Ne yazık ki anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği kelimesi her geçen sene çok daha fazla aratılmaya başlanıyor. Her birimizin çevresinde boşanmalar ve sonu üzücü biten evlilikler meydana geliyor. Anlaşmazlıklar, şiddet veya herhangi nedenlerden ötürü yürümeyen evliliklerde boşanma kararı sıkça alınıyor. Kimi zaman karşılıklı anlaşmalı olan bu davalar bazen tek bir mahkemede çözülürken, bazı durumlarda ise anlaşmazlıklar ve şiddet nedeniyle çok daha uzun sürebilmekte.
Konu her ne olursa olsun, boşanmadan önce bir taraf bunun için mahkemeye dilekçe vermesi gerekiyor. Bu dilekçe kanunlara uygun ve boşanmanın nedenlerini içerecek şekilde olmalı. Boşanmak isteyen kişilerde bu nedenle boşanma dilekçesi örneği araştırıyor ve internetten basit adımlarla dilekçelerini hazırlayabiliyor. Bu yazıda istediğiniz dilekçe örneğine ulaşacak ve kendiniz doldurabileceksiniz.
Bu yazıdan sonrası anlaşmalı boşanma dilekçesi hakkında bilgi verecek ve bu dilekçeyi arayanlara örnek olacaktır. Öncelikle anlaşmalı boşanma dilekçesi nedir onu açıklığa kavuşturalım.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nedir?
Anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanmadan önce, maddi ve manevi olarak her konuda anlaşılmış ve karara bağlanılmış olması gerekiyor. Buna ek olarak tarafların evliliğinin üstünden 1 sene geçmiş olması şartı vardır. Tarafların boşanma süreci içerisinde hukuka veya kanuna aykırı herhangi bir anlaşmazlık konusunda ikileme düşmemeleri gerekmekte. Bunların içerisinde genellikle mal varlıkları, çocuğun velayeti ve nafaka gibi konular yer alır. Bu konularda anlaşma sağlandıysa, boşanma dilekçesi doldurulduktan sonra hakimin onayına sunulur.
Hakimin onayına sunulan dilekçede, herhangi bir kanuna aykırı durum yoksa ve iki taraf anlaşma sağladıysa herhangi bir araştırma ve soruşturma yapılmadan mahkeme onay vermelidir. Evliliğin temelinin sarsıldığı belirtilerek tek oturumda onay verilir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Her iki tarafta anlaştığı için dilekçede herhangi bir farklılıklar ve itirazlar olmaz. Bu nedenle dilekçe yazılırken ayrıntılar, sorunlar ve kişisel bilgiler yer alır. Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği kanunlara uygun bir şekilde yazılmalıdır. Aksi taktirde mahkeme tarafından onaylanmayabilir veya takibe alınıp detaylı incelenebilir. Detaylı inceleme için yapılan açıklamalarda şüphe veya sonradan çıkan bazı anlaşmazlıklar olmalıdır.
Bu tarz dilekçeler hazırlanırken hiç bilginiz yoksa hukuki yardım alabilirsiniz. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra dilekçe örneği mahkemenin onayına sunulur.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir?
Bu tarz davalar Aile Mahkemesi tarafından görülür. Bu nedenle hazırladığınız anlaşmalı boşanma dilekçesi ile Aile Mahkemesine başvurmanı gerekiyor. Burada hakim tarafından değerlendirmeye alınır ve duruşmaya çağrılırsınız.
Dilekçe hazırlanırken mal varlığı ve çocuk velayeti gibi durumların netlik kazanması ve bunun düzgün bir şekilde ifade edilmesi çok önemlidir. Eğer bu konuda emin değilseniz ve farklılıklar yaşıyorsanız avukat ile çalışmanız sizler için faydalı olabilir. Mahkeme bu tarz mal ve varlık durumlarında çok hassas davranmaktadır. Ufacık anlaşmazlıklarda mahkeme uzama ihtimali yüksektir.
Ücretsiz Boşanma Dilekçesi Örneği
Avukatsız anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği word şeklinde indirilebilir olarakta ekledim. Aynı zamanda aşağıdan kopyalarak direk hazırlayabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte boş olan alanları kendinize göre düzenlemeniz gerekiyor. Anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olmalı.
(……………….) Aile Mahkemesine
Davacı: Buraya ad, soyad Tc, telefon ve adres yazılır
Davacı Avukatı: Eğer bir avukatını veya vekiliniz varsa buraya o yazılır yoksa bu adımı silebilirsiniz.
Davalı: Davacı olduğunuz tarafın iletişim, kimlik ve adres bilileri yazılır
Konu: Buraya boşanma, nafaka mal varlığı vb. bütün le alınacak konuların başlığı yazılır. Örneğin; Boşanma Davası. Çocuk Velayeti ve Mal varlığının dağıtılması gibi…
Açıklamalar: Evliliğin temelden sarsıldığı belirtilerek, yaşanılan sorunlar çok detaya girilmeden bahsedilir. Anlaşmalı bir dava olduğundan dolayı çok detay gerekmiyor.
XX kişi ile XX yılında evlendik. Bu evlilikten şu zamanda şu kadar çocuğumuz oldu ve şuanki yaşları XX kadar. Son dönemlerde evliliğimizin temeli sarsıldı ve bu nedenle TMK 166/3 maddesi gereğince boşanma davamızın görülmesini istiyoruz. Gibi…..
Hukuki Deliller: Aile kaydı dosyası, Protokol Vb. deliller sunulur.
Hukuki Dayanak: TMK 166/3 maddesi ve ilgili mevzuat
Sonuç ve Talep: Bu kısımda son olarak maddi manevi talepler ve miktarlar açık bir şekilde belirtilerek istenilenler sunulur.
Davacı (Vekiliniz varsa onun adı soyadı veya imzası da olabilir)
Adı – Soyadı
İmza